Isten veled Rick Grimes!

Mit tesz az író/showrunner, ha tévésorozatának nézettsége hatalmas lejtmenetben van? Mivel folytatásos műfajról beszélünk, a megoldás nagyon kézenfekvő: kiír (kinyír) egy fontos szereplőt. És mit tesznek a Walking Dead készítői? Kiírják a főszereplőt. Igen, a főszereplőt, mert, miért is ne?

Bocsánat a spoilerért, de ezt még a nyáron belengették, vagyis aki követte a Walking Deadről szóló híreket, az tudhatta, hogy az új irányvonalat vevő kilencedik évad akárhányadik részétől már nem lesz benne a sorozatban mindannyiunk kedvenc zombigyilkoló seriffje. Bár a készítők már korábban is alkalmaztak drasztikus fordulatokat, most aztán tényleg nem aprózták el: 19-re lapot húztak és azt mondták, hogy ennek a történetnek a jól bejáratott főszereplő nélkül is működnie kell. Hogy valóban így lesz-e, az még a jövő zenéje, mindenesetre a rész végén megmutatott rövid teaser azt mutatja, hogy van okunk a bizakodásra, és az elkövetkezőkben ismét egy olyan Walking Deadet fogunk látni, amit évekkel ezelőtt megkedveltünk.

rick-jackson-lee-davis-amc-3

A továbbiakban konkrét spoilerekkel folytatom.

Rick Grimes hattyúdala nem sikerült a legjobban. Ismét egy sablonos, logikátlanságokkal teletűzdelt részt láthattunk (S9E5), aminek felépítése nem sokban tért el az eddig látottaktól. Az előző rész szüszpanszos vége után elég kiszámíthatóan folyik tovább a cselekmény, ám ezúttal egy tényleg sérült Ricket látunk, aki az életéért küzd. Ahhoz azonban, hogy tényleg érzelmes legyen az elköszönése szükség volt arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül elmélyítsék a karakterét, vagyis emlékeztessenek arra, hogy tulajdonképpen miért is kedveltük meg, és miért tartottunk ki a története mellett kilenc évadon keresztül. Ehhez halott karaktereket hoztak vissza egy-egy visszatekintés erejéig, és a sorozat első részéből is kapunk új megvilágításba helyezett részleteket.

rick-jackson-lee-davis-amc-2

Hallucináció formájában tér vissza Shane, Hershel (az őt alakító színész, Scott Wilson nemrég hunyt el) és Sasha, akik Rick élet-halál közötti spirituális vezetőivé válnak és szembesítik Ricket a múltbéli döntéseivel és azok súlyával.

Nem volt meglepő, hogy a zombihorda elől sebesülten menekülő Rick végül „feláldozza” magát. Most ne akadjunk fenn azokon a részleteken, hogy miért nem noszogatta vágtázásra a lovát vagy, hogy hová tűnt mindenki a hídépítő-táborból, illetve, hogy a végén miért csak a főszereplők siettek Rick segítségére, amikor a sorozat ennyi karaktert mozgat? Így írták meg, ez van, kész.

postalada-jackson-lee-davis-amc

Masszív spoilerek következnek, tényleg csak az olvasson tovább, aki látta a részt, vagy nem zavarja a cselekmény egyes fordulatainak ellövése.

Rick tehát felrobbantja az épülő hidat, felszámolva ezáltal a több száz fősre duzzadt zombihordtát, ő maga pedig félholtan, társaitól elszakadva az épp helikopterrel lelépni készülő Jadis látómezejébe kerül, aki úgy dönt, hogy megmenti őt. Rick önkívületi állapotban a helikopterre kerül, és nem fogjuk többé látni a sorozatban.

Természetesen a készítők nem voltak restek bejelenteni, hogy a karakter hátralevő történetét egy háromrészes tévéfilm-trilógiában tervezik kibontani, és hasonló „sorsra juthat” még jónéhány szereplő. Ez azt jelenti, hogy további részletekre bontják a Walking Dead univerzumot, ez pedig hihetetlenül jó hír a rajongók számára. (A fanyalgók már amúgy is rég otthagyták a sorozatot).

Amit pedig az utolsó képsorokban megmutatnak, az minden várakozást felülmúl, hiszen ismét ugranak egy nagyot az időben, ahol a hátramaradt szereplők egy immár teljesen középkori, lepusztult világban kénytelenek szembenézni a zombik által nyújtott fenyegetéssel.

rick-jackson-lee-davis-amc-4

Judith Grimes badass bemutatkozása pedig az egyik legjobb pillanat volt a Walking Dead történetében, amelynél minden néző hátán jogosan futkoshatott a hideg.

Nálam elérték, hogy ismét bezsongva várjam a hétfőket a Walking Dead új része miatt, mert borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy mi történik a túlélőkkel a világvége után tizenakárhány évvel.

U.I.: Negan és Maggie mellékszála annyira közhelyes és unalmas volt, hogy az írás befejezése után jutott eszembe, hogy erről egy szót sem ejtettem. Tehát ezzel már többet írtam róla, mint amennyit valójában érdemelt.

maggie-jackson-lee-davis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s