The Walking Dead – csalódást okozó újrakezdés

walking-dead-S9E1
Fotók: Jackson Lee Davis/AMC

Biztosan nem vagyok egyedül azzal az időnként visszatérő helyzettel, amikor felteszem magamnak a kérdést: miért a francért nézem még mindig ezt a sorozatot a hatodik, hetedik, nyolcadik évad után is? Így voltam többek között az Odaáttal (Supernatural), most pedig ugyanígy vagyok a kilencedik évadába lépett The Walking Deaddel, aminek a további megnézését már csak a továbbgondolt posztapokaliptikus világ folyamatos leépülésének bemutatása és a karakterek nehéz helyzetekben meghozott döntései indokolják.

Amilyen ígéretesen indult ez a zombis sorozat, épp olyan lapos és középszerű lett valahol a hatodik évad derekától, viszont bármennyire is legyen rossz az egész évad, vagy éppen a finálé, mégis minden októberben és februárban „visszatérek” és kíváncsian figyelem, hogyan alakulnak Rick kompániájának kalandjai a zombivírus elterjedését követő hónapokban, években.

walking-dead-S9E1-3

A minden egyes évaddal tovább szőtt, képregényes alapanyaggal rendelkező történetfolyam a készítőktől függően a végtelenségig folytatható. A vasárnap leadott kilencedik évad első részétől az ígéretek szerint új irányt vett a sorozat, ez azonban egyáltalán nem látszik a már unos-untalanig ismételt klisék és a már bejáratot történetvezetés láttán.

Bár távozott az eddigi showrunner (aki tulajdonképpen producerként az egész kreatív folyamatot felügyeli), a beígért változás mondhatni, hogy még csak annyiban nyilvánult meg, hogy egy nagyon eredeti és látványos új főcímet készítettek a Walking Deadnek. Bár az előző évad lezárásával és a most megjelent új szezon promózásával folyamatosan azt sulykolták a rajongókba, hogy ezentúl minden másképp lesz,

az alkotók mégis a már megszokott toposzokban gondolkodnak, és egyelőre még nem látszik a nagy változás.

walking-dead-S9E1-4

Mivel az előző szezon vége óta mintegy másfél évet ugrott a sorozat története az időben, egyelőre csak a külsőségekben lelhető fel a változás, és egy kicsit másként néz ki szinte minden szereplő: „új” ruhák, más frizura, hosszúra eresztett szakáll és még lepusztultabb környezet tanúskodnak arról, hogy itt bizony nem is kevés idő telt el az elmúlt szezont lezáró háború óta. A cselekmény és a történetvezetés viszont teljes egészében a „régi időket” idézi,

a logikát továbbra sem igazán kell keresni a különböző váratlan fordulatokban.

Az epizód felépítése is a jól bejáratott sablonon alapul: felvezetés egy békés idilli állapottal, amit természetesen árnyalnak azzal, hogy a zombi-fenyegetés továbbra sem múlt el, de a szereplők már rutinosan szúrják, döfik, rúgják, ütik, vágják a színen feltűnő élőholtakat. Jön egy kis összedolgozás, egy újabb küldetés, ahol természetesen jó nagy szüszpansz után valami balul sül el. A kilencedik szezon első részébe belefért egy kis ijesztgetős horror is, amikor a zombikéz kinyúlt a sötétségből és berántja a rettenetbe az egyik mellékszereplőt, aki természetesen megússza egy kis ijedtséggel.

walking-dead-S9E1-5

A nagy holy shit! pillanatot már előre tudjuk, bár most elég izgalmasra sikeredett az egyik bajbajutott szereplő megmentése, és mivel a premierek általában nagyobb költségvetésből készülnek, mint a széria többi epizódja, ezúttal még egy WTF! jelenet is belefér, ahol egy hirtelen felépített mellékszereplőtől vagyunk kénytelenek búcsút venni. Persze olcsó, zsibvásári, logikátlan módon írják ki az eddig ismeretlen karaktert, akiért a társaival ellentétben nem ejt könnyeket a néző.

A sorok rendezése következik és, hogy ne csak üres párbeszédekkel maradjunk, egy ármánykodást nézhetünk végig, ami árulásban teljesedik ki. Persze ezen is sikerül felülkerekedni (itt már konkrétan fogjuk a fejünk, hogy ezt is miért így kellett), majd az ármánykodó elnyeri a méltó büntetését és jöhet az újbóli bizakodó jövőbetekintés, amit ismét sötét felhők árnyékolnak be, és

tanúi lehetünk annak is, hogy a készletek végesek és az új világrendben nem fog minden zökkenőmentesen működni.

Arról nem is beszélve, hogy most várhatóan unalmas, építkezős, karakterdrámás részek jönnek, mivel ennyi szereplőt szinte lehetetlen minden részben egyszerre mozgatni.

walking-dead-S9E1-11

A továbbiakban egy kicsit spoileres leszek.

Ennél érdektelenebbül nem is mutathatták volna meg Maggie és Glenn gyerekét, aki az éppen most elhunyt Scott Wilson egykori karakterének, Hershelnek a nevét kapta (Véletlen? Aligha!), ahogyan pedig ki akarták iktatni Maggiet, az konkrétan a sorozat legamatőrebb húzásait idézte, Enidről pedig egy percig sem hihettük azt, hogy tényleg komolyabb bántódása is esett volna, miközben Maggie védése közben megsebesült, a megkísérelt puccsnak is lehetett tudni, hogy mi lesz a vége.

A zombik pedig csak nagy csoportokban jelentenek reális fenyegetést, de továbbra is idegesítő, hogy akit elkapnak, az annyira művi, mintha az illető nem hallana és nem látna rendesen és bár még hasonlót sem tapasztalatban szerencsére sosem volt részünk, mégis úgy tűnik, hogy sokszor könnyen meg lehetett volna úszni azt a harapást, azonban a sorozatírói szigorral nem lehet dacolni.

walking-dead-S9E1-10

Érdekes volt viszont, hogy ezúttal a megszokott elhagyatott városrészek helyett ezúttal egy múzeumot fosztottak ki a túlélők, az egyre inkább középkorira emlékeztető világban való fennmaradás érdekében. Ugyanakkor kaptunk egy posztapokaliptikus Washington látképet is, ami lélegzetelállító volt.

Daryl és Rick újabb dilemmázása már lerágott csont, ahogyan ez az egész építkezés, amiről már előre ordít, hogy nem fog jól elsülni, aztán a veszteségeket leszámítva mégis valamelyest happy end lesz a vége. (Ne legyen igazam!)

walking-dead-S9E1-7

Azt már nyáron belengették, hogy a Ricket alakító Andrew Lincolnnak ez lesz az utolsó évada és mindössze 5-6 részben fog szerepelni, tehát hamarosan kiírják a sorozatból, a Maggiet alakító Lauren Cohan maradása sincs kőbe vésve, így két főszereplő drámai búcsújára is számíthatunk.

Negan után pedig egyelőre nincs új főgonosz a történetben, így az is lehet, hogy a kolóniák és a szereplők közti rivalizálás fogja a bonyodalmakat szolgáltatni.
De ezt majd meglátjuk a következő hetek során. Már ha van türelmünk kilencedjére is ugyanazt a dramaturgiát más köntösbe öltöztetve nézni.

walking-dead-S9E1-6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s