Dark: egy kisváros „nemmindennapjai”

Egy látszólag teljesen hétköznapi német kisvárosban nyom nélkül eltűnik egy fiatal fiú. Egy családapa öngyilkos lesz és hátrahagy egy levelet, azzal a kikötéssel, hogy egy bizonyos dátum előtt nem szabad felbontani. Egy csapat fiatal éjjel az erdőben „bóklászik”, majd egyikük eltűnik. Egy borongós kisváros, egy barlang, egy atomerőmű és nagyon sok szereplő történetének alappillérei ezek, amelyek hihetetlen utazásra hívják a nézőt. Kritika a Dark című német sorozatról.

dark_1_netflix
Fotók: Netflix

A Netflix első saját gyártású német sorozata, a Dark, ha angolul jelent volna meg valamelyik amerikai országos kábeltévé-csatornán, túlzás nélkül hallott volna már róla a fél világ. Viszont az sem kis dolog, hogy egy teljes egészében német produkció a világ több mint száz országában nézhető a nemzetközi streaming-platformon keresztül, így többek között hozzánk is eljuthatott.

dark_3_netflix

A nagyon sok szereplőt felvonultató, tízrészes történetet a legtöbb kritikus a Stranger Things című sorozathoz hasonlította az első néhány rész megnézése után. Misztikum, egy kis nyolcvanas évek, és gyerekszereplők. Ennyivel azonban ki is merül a hasonlóság, mivel ez a sorozat egy teljesen más világba kalauzolja el a nézőt, ahol nincs Demogorgon, nincsenek föld alatti szörnyek, nincsenek különleges képességek. Helyette már-már depressziógyanús szereplők, nyomasztó hangulat és egy csomó megmagyarázhatatlan történés van.

dark_4_netflix

A továbbiakban enyhén spoileres leszek, úgyhogy csak az olvassa tovább, aki már látta a sorozatot, vagy nem zavarja, hogy néhány kulcsmomentumról is szó esik.

A németországi kisváros, a kitalált Winden (a valóságban tényleg létezik egy ilyen nevű település) látszólagos nyugalmát felbolygatja az egyik helyi rendőr, Ulrich Nielsen kisebbik fiának megmagyarázhatatlan eltűnése, főként annak fényében, hogy pontosan 33 évvel azelőtt éppen Ulrich testvére tűnt el, és azóta sem sikerült a nyomára bukkanni. A városlakók aggódnak, egy idős, látszólag zavarodott elméjű öregember pedig folyamatosan arról beszél, hogy megismétlődik, ami ezelőtt 33 évvel történt. Mindenki frusztrált, senki nem ért semmit, ezt pedig tetézi egy fiatal gyerek holttestének előkerülése az erdőben, akit nem lehet beazonosítani. És ez csak néhány a furcsaságok közül.

dark_5_netflix

A három idősíkon játszódó történet több család kálváriáját mutatja be. Már a kezdetektől tudjuk, hogy nincs valami rendben ezekkel az emberekkel, a történések pedig csak rombolják az amúgy sem békésnek nevezhető hangulatot. A nyugodt kisváros élete – bár nem egységesen – forrongni, mozogni kezd, és számos drámába kapunk betekintést, amit a készítők egy nagyon erős természetfölötti szállal spékelnek meg.

dark_7_netflix

Nem árulok el sokat, ha elmondom: a nem hétköznapi jelenség az időutazás. És bár enyhe túlzással időutazós filmekkel és sorozatokkal „van tele mostanában a padlás”, a Dark mégis tud újat mutatni a műfajban: jól összeboronálja a szálakat és az évad végén nem tapasztaljuk, hogy kontinuitásbeli gikszerek lennének a történetben. A három idősík pedig mesterien van felépítve: három teljesen különböző világ, amelyek találkozásánál teljesen hitelesek az emberi reakciók. Ami pedig a finálé utolsó pillanataiban történik, az természetesen a pont az i-re, mivel olyannyira megalapoznak az időközben berendelt második évadnak, hogy ismét egy újabb sorozatnál kell vágni majd a centit a következő évad premierjéig (ami a Netflixen a teljes évad megjelenésére értendő).

dark_6_netflix

A sorozatot mindenkinek tudom ajánlani, aki egy többrészes misztikumra darálására vágyik. Bár sok szériánál jellemző, hogy az évad közepén enyhén leül a történet, a Dark esetében ez nem tapasztalható, hiszen részről-részre lesz egyre izgalmasabb. Nincs töltelék, csak a folyamatos szüszpansz, hogy mi fog a következő pillanatban történni.

És ha nem osztjuk be, akkor nagyon hamar elrepül a tíz epizód, és sóvároghatunk majd egy hasonló kaliberű sorozatra, ami sajnos egyelőre nem igazán van a mostani felhozatalban.

dark_2_netflix

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s