Sorozatajánló: Rita, The End of the F***ing World

Két könnyednek tűnő, a felszín alatt viszont kellő mélységet hordozó sorozatot ajánlok a téli estékre. Engem mindkettő beszippantott és nem engedett, amíg le nem tudtam egy szezont belőlük.

rita_

Rita

Rita egy átlagosnak tűnő tanárnő. Egy gyönyörű kertes házban lakik, amit egy lugas választ el az iskolától, amely gyerekzsivajtól hangos, tágas napsütötte terei pedig már-már idilliek. Aki azonban arra számít, hogy egy vidám, kedves felszínes történetet kap Ritáról és az ő világáról, nagyobbat nem is tévedhetne, ugyanis a főszereplő és a körülötte élők kőkemény drámájába kapunk betekintést a Netflixen elérhető dán sorozatból.

rita_2

Rita Madsen egy középkorú, elvált, háromgyerekes családanya. Legkisebb fia, Jeppe tanuló abban az iskolában, ahol ő tanít, lánya, Molly munkát keres, a legnagyobb fia, Ricco pedig már családalapítás előtt áll. Apjuk, Rita egykori férje Londonban él, és nem sokat lehet tudni róla, ugyanakkor fontos szerepet kap az első évadban Rita édesanyja is, akivel a nem éppen a legjobb a viszonya a történet főszereplőjének.

rita_3

Amit Ritáról tudni kell: öntörvényű, és mindig a saját feje után megy. Ezen felül hatalmas szíve van, és mindent megtenne a gyerekeiért. Sőt azokért a gyerekekért is, akik valamiért nem tudnak beilleszkedni az iskolában, és emiatt különcnek számítanak. Viszonya van az iskolaigazgatóval, és nem úgy tűnik, hogy megtalálná azt a férfit, aki mellett meg tudna állapodni. Sokat cigizik és mégtöbbet látjuk merengeni, vagy éppen roskadozni a döntéseinek súlya alatt. És nem egyszer látjuk amint sír, vagy úgy tesz mintha minden rendben volna, holott épp egy világ omlik össze benne.

rita_4

Egyszóval ő is ugyanolyan, mint mi. Gyarló, esendő, és nem mindig hoz jó döntéseket. Emiatt életszagú a sorozat, amit a mellékszereplők vívódásai is színesítenek: a gyerekei a különböző életszakaszok problémáival néznek szembe, így megjelenik a szexualitás, a munkakeresés és párválasztás kérdése, de emellett számos hétköznapi oktatási témát is érint a sorozat, ami mondhatni a világ bármelyik pontján játszódhatna. A készítők persze a humort sem felejtették ki a történetből, ez viszont sokszor fanyar, nem pedig hasunkat csapkodva nevetős szituációk összessége. A humoros jeleneteket pedig egyértelműen Rita kolléganője, Hjørdis szállítja, de Rasmus, az iskolaigazgató is hoz néhány derűs pillanatot.

Az első, nyolcrészes évad több szempontból is élményszámba ment nálam. Remélem, hogy ilyen lesz a következő három is.

the_end_of_the_fckin_word

The End of the F***ing World

Két tinédzsernél betelik a pohár. Egyikük családja sem mondható normálisnak, ők maguk különcnek számítanak, ezért úgy döntenek, hogy lelépnek. Együtt indulnak útnak különböző motivációkkal. Ebből pedig egy nem mindennapi roadtrip kerekedik ki.

the_end_of_the_fckin_word-3

A január 5-én a Netflixen debütált dramedy nem mondható hétköznapi sorozatnak. Fura emberekről szól, nem hétköznapi helyzeteket mutat be. Az egyenként 25 perces nyolc epizód mondhatni egy hosszú road-movienak is beillik, amelyben két fiatal kalandjait követhetjük nyomon, ahogy abszurdabbnál abszurdabb szituációkba keverednek.

the_end_of_the_fckin_word-2

A sorozat nagyon erős a karakterfejlesztésben. A brit dramedyk minden sajátosságát magán viselő tévés alkotás szereplői részről-részre fejlődnek, és folyamatosan új dolgok derülnek ki róluk. Ebben persze nagy szerepet játszik, hogy amellett, hogy látjuk, hogy mit tesznek, a gondolataikat is halljuk, mivel a készítők ebben a formában is „narrálják” a szereplőket. A két zseniális főszereplőn kívül pedig több érdekes mellékkaraktert is kapunk, akiknek a történet rövidsége miatt nincs lehetőségük teljes egészében kibontakozni, viszont jól színesítik a történetet: elég itt a két nyomozó mellékszálára gondolni.

the_end_of_the_fckin_word-4

A pozitívumok közül ki kell emelnek a zenei részt, hiszen nagyon vagány a soundtrack, amiben megtalálhatók a ’60-as évek rockslágerei, de a kortárs indie garázs-rock is, ezek pedig mégjobban feldobják a jeleneteket.

the_end_of_the_fckin_word-5

És ha valaki egy hamar ledarálható, váratlan fordulatokban bővelkedő abszurd történetre vágyik, amelynek lezárása is van, akkor a The End of the F***ing Worldnál nem is találhatna jobbat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s