Trónok Harca: mi várható a hetedik évadban?

E sorok írásakor több mint három nap van hátra a Trónok Harca hetedik évadának premierjéig. A rajongók tűkön ülve várják, hogy a kitűzött dátumon, július 16-án (nálunk 17.) adásba kerüljön az új évad első része, hogy majd a látottak befogadása után apró részletekre lehessen szedni a végkifejlet (hol van az még?) irányába tartó fantasy-történetet.

Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni, mintegy emlékeztetőként, hogy hol ért véget a hatodik évad, illetve az azóta eltelt időben a forgatási hírek, színészi és alkotói nyilatkozatok, illetve az eddig kiadott promóanyagok (képek, előzetesek) alapján arra is próbát teszek, hogy néhány lehetséges fordulatot előrevetítsek.

Miután tavaly a Trónok Harca „hozta” a tévétörténet mondhatni leglátványosabb csatáját, idén joggal reménykedhetünk, hogy ezen a téren nem hagynak alább a készítők. Ahogy azt az eddig kiadott két előzetesben is megmutatták, lesznek összecsapások a hetedik évadban is, várhatóan még látványosabbak, mint a korább szezonokban.

meera_bran_s7

Nos, akkor hol is tartunk?

Mondhatni tetőponthoz érkezett a sorozat cselekménye, a fontos szereplők a hatodik évad végével elhelyezkedtek a „sakktáblán”. A régóta mantrázott Tél eljött, és Westeros nagyrésze még mindig nem tudja, hogy milyen veszély leselkedik rá.

Cersei leszámolt az őt körülvevő ellenségeivel: a Királyvárban tárolt futótűzzel felrobbantotta Baelor-szentélyét, ahol a Hit követői – élükön a Főverébbel – valamint a Tyrell-ház képviselői gyűltek össze, azért, hogy bűnösnek, vagy ártatlannak kiáltsa ki őt az ítélőszék. Cersei nem hazudtolja meg önmagát, és ismét bebizonyítja, hogy meddig képes elmenni ellenségei legyőzéséért, és bár ez számára is újabb veszteséggel jár (Tommen öngyilkossága), mégis folytatja, amit elkezdett: a hét királyság uralkodójává koronázatja magát, saját kezébe véve a hatalmat, amit már régóta áhított.

Eközben Északon Havas Jon megvívta a Fattyak-csatáját, legyőzte a Derest bitortló Ramsay Bolton seregét az északiak egy része, a Falon-túli szabad nép és az Arryn ház hirtelen kovácsolódott szövetsége révén, ezzel a győzelemmel pedig ha nem is akarta, mégis elérte: Sansa, a Stark-ház jogos örököse helyett őt kiáltották ki Észak királyának.

A hatodik évad legvégén, az évadok óta várt pillanat is elérkezett: Danaerys Targaryen útnak indult Westeros felé a Makulátlanok, a dothraki lovasok, a Greyjoy-ház (Yara és Theon) egy részéből, nem utolsósorban pedig a három sárkányból álló seregével, hogy ő is jogot formálhasson a Vastrónra.

Mi ez, ha nem egy közelgő háborúnak a felvezetése, amelyben szövetségek köttetnek, vagy bomlanak fel, és teljesen átformálódik az eddig ismert világrend? A hetedik évaddal pedig megkezdődik a totális háború, nem csak Westeros trónjának megszerzéséért, hanem annak megtartásáért is, úgy, hogy közben a Tél megérkeztével a kontinens a legszörnyűbb ellenséggel, a Másokkal kell szembenézzen.

got_watchers_of_the_wall

Hogyan tovább?

A kiszivárgott és a rajongók által készített forgatási fotók alapján számos nagy találkozás történik a soron következő, mindössze hét részes hetedik évadban. Azt már tudjuk, hogy az első részben Danaerys és serege megérkezik Sárkánykőre, Stannis korábbi főhadiszállására, hogy onnan induljanak el Westeros meghódítására.

danaerys_dragonstone-1

A továbbiakban olyan lehetséges fordulatokat vázolok fel, amik ronthatják a nézői élményt amennyiben bekövetkeznek, ezért csak az olvassa tovább, akit ez nem zavar. Én szóltam.

Mivel a Lannister-ház mindkettejük ellensége, ezért Danynek és Jonnak mindenképp találkoznia kell, ez leghamarabb Sárkánykőn fog megtörténni. Várhatóan itt fog párbeszédet folytatni Davos Tyrionnal, Dany Jonnal, de feltűnhet a színen a délre száműzött Melissandre is. De az első részhez kiadott promóképek alapján Bran és Meera is visszaérkeznek a Falhoz, ugyanakkor azt is sejteni lehet, hogy Arya északra tart, ami a megmaradt Starkok „egyesülését” vetíti elő. Viszont ha ez megtörténik, nem biztos, hogy sokáig fog tartani az öröm, ugyanis ha hihetünk a Jont alakító Kit Harringtonnak, a két karakter között kiütköznek az ellentétek és a hatalmi játszmák, ebben pedig a folyton ármánykodó Kisujjnak is hatalmas szerepe lesz.

havas_jon-hbo

Remélhetőleg az előző évadban bizonyossá vált teória, miszerint Havas Jon Lyanna Stark és Rhaegar Targaryen közös gyereke, kiderül a westerosi nyilvánosság számára is, így Havas ezentúl nem fattyúként, hanem a Targaryenek és a Starkok törvényes leszármazottaként, formálhat jogot Westeros trónjára. Ez újabb bonyodalmakat szülne, ami nem idegen a Trónok Harca világától.

Az előzetesekből azt is tudjuk, hogy északon is fokozódni fognak a történések, és egyre közelebb kerülünk a Mások vs. emberek csatához (vagy éppen háborúhoz), és az már biztos, hogy Jonnak ott is hatalmas szerepe lesz, ahogy szerepet kap a korábbi szezonokban mellékvágányra küldött Beric Dondarrion, és az előző évadban feltűnt, új motivációkat kapó Véreb is.

vereb_tel_got

Ez utóbbi szereplő kapcsán a rajongók egy régen várt álma teljesülhet be (ha hihetünk az előzetesben megmutatott egyik sejtelmes képkockának), vagyis megtörténhet az úgynevezett Cleganebowl, ami a Hegy és a Véreb élet-halálra menő összecsapását jelenti. (most tekintsünk el attól, hogy a Hegy tulajdonképpen halott, hiszen szintén az előzetesből láttuk, hogy új páncélban áll készen arra, hogy agyonzúzza a korona ellenségeit).

De feltűnhet még a színen a harmadik évad végén „elbúcsúztatott” Gendry, Robert király fattya (tudjuk, a kovács, aki egy ideig Aryával kalandozott), és nem kizárt, hogy több mellékszereplő is visszatér.

Ami Jaime-t illeti, neki is meglesz a szerepe az elkövetkező összecsapásokban, hiszen az előzetesben láthattunk egy csatamezőn, lóháton, kopjával a hóna alatt, éppen összecsapni készül valakivel. De a Greyjoy-ház szerepe sem lesz elhanyagolható, hiszen azt is tudjuk, hogy tengeri csata is lesz a hetedik évadban, amiben Euron fog lecsapni unokahúga és unokaöccse (Yara és Theon) flottáira, ami várhatóan Danaerys történetszálát is alakítja. A teóriák szerint ugyanis Euron (akiről az őt alakító Pilou Asbæk színész azt vetítette előre, hogy Ramsay Bolton karaktere egy pajkos kisgyerek volt hozzá képest) szövetségre lép a Lannisterekkel, így az ő erejük egy nem mindennapi hadiflottával egészülhet ki.

Ezt erősíti meg az a kiszivárgott forgatási fotó, amint Euron Greyjoy lóháton vonul be Királyvárba, és rabláncon húzza maga után Yara Greyjoy-t és Ellaria Sand-et, Dorne királygyilkos uralkodóját. Ezzel pedig arra is következtethetünk, hogy Danaerys szövetségesei nem mindenhol erősek, és joggal feltételezhetjük, hogy nem lesz olyan egyszerű letaszítani a trónról Cerseit.

cersei_vastron

Ezek azonban a hetedik évad részeinek adásba kerüléséig mindössze spekulációk maradnak, ugyanakkor megkérdőjelezi mindezt Kit Harrington, nemrégiben tett nyilatkozata, miszerint szándékosan kamu-jeleneteket is forgattak a sorozathoz, a forgatási helyszíneken hiénaként leselkedő rajongók miatt, akik fotóikkal és értesüléseikkel megtöltötték a Trónok Harcával foglalkozó fórumokat, spoilercunamit indítva el, amire én is felültem azzal, hogy ezeket a lehetséges fordulatokat felvázoltam.

Van még egy, amit szándékosan nem szemléztem, hiszen az tényleg nagyban befolyásolná a nézői élményt, és elvenne belőle, de rövid kereséssel az is hamar szembejön a világhálón.

danaerys_team_dragonstone

Ugyanakkor a Jaime-t alakító Nikolaj-Coster Waldau „elszólására” is érdemes figyelni, miszerint a Trónok Harca vége teória-szinten már fellelhető a világhálón, úgyhogy megtörténhet, hogy néhány rajongó már beletrafált. Én ilyen messzire még nem mennék, hiszen én is szeretném, ha a záróévad utolsó fordulatai adott esetben engem is meglepnének, vagy sokkolnának.

És a Tűz és Jég Dala sagát ismerve, ez nem is lesz másként.

A fotók a Trónok Harca hetedik évadának promóképei. Copyright: HBO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s