Tabu: a múlt démonai és a jövő sötétsége

Mocskos, undorító, visszataszító, gyomorforgató és ocsmány, mégis olyannyira megkapó, hogy órákon keresztül tudnám nézni. Az angol BBC és az amerikai FX csatorna közös produkciójában a hollywoodi A-listás Tom Hardy főszereplésével készült Tabuban minden benne van, ami a minőségi sorozatok piedesztáljára emeli.

taboo_

Az elképesztően bővülő, már-már követhetetlen, ugyanakkor a nézőket nagyon széles körben megszólító sorozatpalettán mára már jócskán találunk olyan darabokat, amelyekben tényleg kőkemény élvonalbeli hollywoodi sztárok alakítják a fő-, de akár a jelentős mellékszerepeket is, sőt már lassan trenddé nőtte ki magát, hogy melyik szériához melyik nagyágyút lehet megnyerni.

A Tabu pedig mondhatni bebetonozza ezt a trendet, mivel a sokat foglalkoztatott, sztárkultuszt kialakított Tom Hardy mellett már ismert sorozatos színészeket vonultat fel, kezdve a Trónok Harcával ismertté lett Oona Chaplintől (Charlie Chaplin unokája), az elképesztően tehetséges Michael Kellyn keresztül a Trónok Harca frissen kinyírt másod- és harmadvonalas karaktereit eljátszó színészeken át egészen a teljesen ismeretlen, de nagyon ígéretes arcokig, akik között nem egy alig ismert és nem túlságosan foglalkoztatott, de végtelenül tehetséges egyesült királyságbeli karakterszínészt is találunk.

taboo_8

A történet 1804, eléggé lepusztult Angliájában játszódik, ahová Afrikából tér haza a halottnak hitt fiú, apja temetésére. Az első rész nagyon erősen indít: miközben a hazatért örökös szenvtelenül vágja zsebre a halott apja szemeiről levett fémpénzeket, a bajsza alatt elmormolt érthetetlennek tűnő szöveg mellett csak annyit mond a ravatalon fekvő apának: „Bocsáss meg atyám, mert valóban vétkeztem.” (Forgive me father, for I have indeed sinned.)

A Tom Hardy által eljátszott karakterről pedig túlzás nélkül állíthatjuk, hogy benne van a színész szinte mindenik korábbi alakítása. James Keziah Delaney karaktere tényleg az, akivel nem érdemes ujjat húzni, és bár a bevezető részben alig történik a szó szoros értelmében vett fizikai agresszió, mégis a pattanásig feszült helyzetekben azt látjuk, hogy bármikor előtörhet belőle az őrült vadállat, aki bármire képes.

taboo_6

A cselekmény pedig egy látszólag mindenkinek kellő családi örökség, egy vészjóslónak kikiáltott, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán levő isten háta mögötti terület körül bonyolódik, ami stratégiailag nagyon fontos helyet foglal el a felvázolt világpolitikai helyzet térképén. De fontos szerepet kap az NSA, CIA és a jelenlegi multik keverékeként jellemzett Kelet-indiai Társaság, egy fiatal, látszólag jelentéktelen féltestvér, ugyanakkor számos múltbeli démon, amelyeknek várhatóan a hátralevő hét részben szánnak jelentősebb szerepeket.

Ahogyan a Sorozatjunkie blog is beszámolt róla, hiába, hogy az HBO minisorozatként reklámozza, terveztek folytatást az első szezon után is, tehát megvan rá az esély, hogy az elkövetkező években is figyelemmel követhessük James Delaney történetét, ami nem más, mint egy Trónok Harcába oltott Parfüm (Perfume: The Story of a Murderer) egy kis Fekete Vitorlákkal (Black Sails) és Londoni Rémtörténetekkel (Penny Dreadful) megfűszerezve.

(A sorozat első része az HBO GO kínálatában található meg,  nagy bánatomra nem a Netflix kínálatában érhető el a teljes évad, így hétről-hétre kell várni az új részekre.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s