Mivel folytatódik és mivel ér véget a Trónok harca?

got_screenshot_7Az utóbbi egy hónapban többször is próbáltam írni a Trónok harca egyes epizódjairól, de valahogy nem jött össze. Volt, amikor halasztgattam, volt amikor úgy éreztem, hogy semmit sem tudnék írni a részről, volt amikor időm és kedvem nem volt írni.

Úgy döntöttem, hogy most, a fináléhoz közeledve más megközelítésből írok a sorozatról. Mégpedig megpróbálom „megjósolni”, hogy mi fog történni az évad utolsó két részében főként az általam is olvasott teóriák, részben pedig a sorozat eddigi cselekménysorozatának továbbgondolása révén.

Mivel ez az évad sok esetben a korábbi, már-már feledésbe merült eseményekhez, rég látott karakterekhez való visszanyúlásról is szólt, emellett pedig a sorozat cselekménye már beérte a könyvekét, lehetőséget adott a vadabbnál-vadabb teóriák kitalálására, (amikkel szó szerint tele vannak különböző fórumok) ezért gondoltam úgy, hogy amíg várunk a hatodik évad utolsó két részére, miért ne lehetne elfilozofálni azon, hogy mi is várható a továbbiakban.

Innentől kezdve lehetséges spoilerek, feltételezések, spekulációk, könyves fordulatok, teóriák jönnek, úgyhogy csak az olvasson tovább, aki napirenden van a sorozattal, és nem zavarja a nézői élményt is befolyásoló „jövőbelátás”, és az esetleges fordulatok ellövése. Én szóltam!

Királyvár: A Hét Királyság központjában pattanásig feszült a helyzet, és eddig azt láthattuk, hogy miként ágyaznak meg a kirobbanni készülő konfliktusnak, aminek az egyik oldalán a szinte mindenétől megfosztott régenskirálynő: Cersei áll, míg a másikon a Hitnek behódolt Tommen, a gyerekkirály és a Főveréb, akik szövetségükkel egy újfajta hatalmat szilárdítottak meg. A fináléban biztosan sor kerül Cersei tárgyalására, akinek helyzetét már a fia sem segíti, mivel elvette tőle a bajnokok általi küzdés lehetőségét, és jelen állás szerint testvére/szerelme Jaime is elég távol van tőle. A nyolcadik részben Cersei hű szövetségese, a még tisztázatlan hátterű Quiburn „mester” valamiről beszélt Cerseinek, amiből a vártnál is több van, ennek szerintem hatalmas jelentősége lehet a végkifejletet illetően. Ez egyértelműen a futótűzre utalhat (aminek segítségével Tyrionék a második évad végén megsemmisítették Stannis hajóinak egy részét Királyvár ostrománál), amit még az Őrült Király, Daenerys apja rejtett el Királyvár-szerte azzal a nem titkolt szándékkal, hogy mindenkit meg akart égetni.

got_screenshot_11

Szerintem Cersei fegyvere a Harcos Hit ellen ez lesz: felgyújtja Királyvárat, ezzel Tommen vesztét is okozva, ezzel megkapva úgymond az őrült királynő titulust. Természetesen ezzel a verebek uralmának is véget vet, és a Főveréb sem menekülhet a bosszú elől. A végkifejletbe Tommen felesége, Margaery is beleszólhat, ugyanis nemhiába mutatták, hogy nem teljesen elkötelezett a Hit iránt, és biztosan valamit ő is főz a kis boszorkánykonyhájában. Hogy ki ellen, az még rejtély. Az biztos, hogy ő sincs biztonságban, és lehet, hogy az ő karaktere az egyik, akitől fájó búcsút kell vennünk a fináléban.

Az ötödik évad elején látott flashbackben egy próféciát is láthattunk, amiben a fiatal Cerseinek egy boszorkány azt jósolja, hogy három gyereke fog születni, de nem a királytól, és mindhárom gyereke meg fog halni. Egyesek szerint (és ezt én is valószínűnek tartom) maga Jaime lesz az, aki megöli Cerseit, amiatt, hogy felgyújtja Királyvárat és elpusztítja egyetlen élő gyermeküket, Tomment is.

got_s6e9_1

Deres: Az, hogy kié lesz Deres az elkövetkezőkben, már a kilencedik rész végén meg fogjuk tudni: az évad közepe óta várt Fattyak-csatája (Battle of the Bastards) dönti el, hogy továbbra is a szadista Ramsay, vagy újból a Starkok fogják uralni északot. Itt mondhatni egy út van: Havas Jon és Sansa seregei nyílt csatában megütközve legyőzik a Boltonokat, úgy, hogy biztosan lesz „meglepetésvendég” is (alattuk azokat a szereplőket, vagy szereplőt értem, akik, vagy aki feltűnik egy meglepetés-sereggel a csata közben, feltételezhetően a Starkok javára). De lehetséges, hogy Kisujj és serege is fontos szerepet kap a csatában, és lehet, hogy ők döntik el annak kimenetelét. És a Trónok harcát ismerve, az eddigi váratlan fordulatokat számbavéve megvan annak is az esélye, hogy nem a Starkok győznek. Árulás is lehet – igen Kisujj, most rád gondolok! – egyszóval a helyzet akármennyire is biztató, még mindig nem túl rózsás a Sansa Stark és Havas Jon szemszögéből nézve. És megtörténhet hogy itt Davostól, Tormundtól, vagy éppen Melissandretól fogunk elbúcsúzni.

Meeren: Megtörtént, amire az évad kezdete óta vártunk: Danaerys visszatért Meerenbe, és ráadásul egy olyan sereggel, amelyre nem is számítottunk. A Tyrion és Varys által nagy nehezen kiharcolt csend már a múlté, ezúttal külső erők támadtak a városra a többi város mestereinek seregei képében, és a Sárkányok anyja pont erre a káoszra érkezik vissza. A képlet itt egyszerű: vagy legyőzi, vagy behódolásra kényszeríti a hajóval érkezőket (ami kérdéses, hogy miként történhet meg – talán a partizánkodásra kényszerült Yara és Theon által vezetett Greyjoy flotta is besegít neki ebben), vagy pedig berendezkedik az ostromra és tárgyalásokba, stratégiázásba kezd. Valószínűbbnek tűnik, hogy seperc alatt leszámol a támadókkal, vagy hagyja a várost pusztulni. Ahhoz viszont, hogy elindulhasson Westeros felé, hajókra van szüksége, és azok épp a kikötőben támadják őt. Szóval sárkányok ide, dothraki-horda oda: nagyon kell neki a győzelem és a Greyjoyok hajói. Tyiron pedig továbbra is hű tanácsadó lesz, történjék bármi is, de lehet, hogy Missandeitől, vagy Szürke Féregtől el kell köszönnünk. Vagy éppen Daaryótól, vagy Jorahtól. De lehet, hogy tőlük csak a következő évadban.

Bravoos: Az már szinte biztosra vehető, hogy Arya nem marad ott, sőt ő is Westeros, pontosabban az otthona felé fog igyekezni. Bár még mindig nem egyértelmű (legalábbis számomra), hogy működik ez a „kétarcúság”, de valószínű, hogy Arya túl van már a próbatételeken és végre a saját kezébe veheti az irányítást. Kérdés, hogy még mindig fontosnak tartja-e a listáját, ami feltételezhetően nem véletlenül került szóba nem is olyan rég, továbbá, hogy egyenesen észak felé fog-e tartani, vagy tesz egy kitérőt Királyvárba, hogy leszámoljon a még élő ellenségeivel. Eszerint a forgatókönyv szerint kereszteződhet a cselekményszála a Cersei-ével, és ki tudja, az is lehet, hogy ő lesz az, aki véget vet a régenskirálynő szenvedéseinek, vagy éppen őrületének. Annyi bizonyos, hogy ezentúl nagyon oda kell figyelni a gyanús, settenkedő karakterekre, mivel ha Arya változtatni tudja az arcát, akkor ezentúl bárki lehet.

Szarvhegy/Óváros: Innen indul, illetve ide tart Samwell és Szegfű az ellopott valíriai acélból készült karddal, azzal a szándékkal, hogy Havas Jon legjobb barátjából mester legyen, aki a tudását a Mások legyőzésében kamatoztathatja. Mivel gyorsan halad a cselekmény, nem hiszem, hogy arra megy ki ez a történet, hogy Sam valahová lepasszolja Szegfűéket a karddal együtt és tanulni kezd, hanem valahol ő is bekapcsolódik a westerosi eseményekbe. Mindenesetre ez a lázadás az apja ellen váratlan volt, és a terveit valamilyen szinten felborította. Velük kapcsolatosan igazából teóriák sincsenek, ők valószínűleg sodródni fognak az árral, csak még nem világos, hogy miként.

got_screenshot_13

Folyóvidék: Most, hogy Jaime bevette Zúgót, igazából megtette, amit elvártak tőle, és így hazafelé veheti az irányt. A kérdés, hogy „mire ér haza”? Szerintem még nem fogják temetni a szereplőt, biztosan valamilyen nagyobb szerep van szánva a karakternek a továbbiakban, látva, hogy milyen motivációk vezérlik, és mi mindenre képes azokért, akiket szeret. De lehet, hogy ez a szeretet átváltozik valami mássá, és ahogy fennebb is leírtam, megtörténhet, hogy ő vet véget Cersei őrületének. Csak reménykedni tudok benne, hogy mielőtt visszatér Királyvárba, valahogyan összekapcsolódik a történetszála a Zászló nélküli testvériséggel, így köztük a Vérebbel is. Aztán, hogy leszámolnak-e egymással, vagy szövetséget kötnek? Ez legyen a jövő zenéje.

Pyke és a „partizán” Greyjoyok: Mint azt fennebb vázoltam, Yara és Theon felajánlják hajóikat Danaerysnek, és az ő segítségükkel is indulhat Westeros felé a Sárkánykirálynő. Ehhez azonban Euron Greyjoynak, a frissen megkoronázott királynak is lesz egy-két szava, ami biztosan nem marad vérontás nélkül. Az tény, hogy nem hiába hozták be a történetbe, hiszen biztosan hangsúlyos szerepe lesz a végkifejlet alakulásában. Szóval az ő halálával egyelőre biztosan nem kell kalkulálni, Yara és Theonéval viszont annál inkább.

 

got_screenshot_15

A Fal és a Falon-túl: Na, itt fognak történni az igazán nagy izgalmak. Az egyik legfontosabb szereplővé előlépett Bran látszólag valamilyen szintű biztonságban van az előkerült Benjen nagybátyja és Meera védelmében, de nem hiszem, hogy sokáig. Biztosan nagy felfedezést fog tenni az utolsó részben úgy a múlttal, mint a jövővel kapcsolatosan (mikor igazolják már, hogy Havas Jon Lyanna Stark és Rhaegar Targaryen fia?). Továbbá ő lehet az, aki a teóriák szerint egy véletlen folytán visszamegy a múltba és megmutatja az Őrült Királynak a Falon-túlról érkező Mások jelentette veszélyt, azonban épp ez lesz, ami a király őrületét beindítja, és így a Hodor összeroppanásához hasonlatosan ez is egy önbeteljesítő folyamat lesz, ami igazából beindította a történelmi eseményeket.

A Mások ugyanakkor szerintem felhagynak Bran üldözésével és egységes sereggé formálódnak, és megindulnak a Fal felé. Az egyik legvadabb teória szerint hatalmas csata lesz az Éjjeli őrségnél, a Mások és az északiak között, aminek következtében maga a Fal is leomlik. Ez biztosan nem most, hanem a kettő közül valamelyik soron következő szezonban fog megtörténni, lehet, hogy éppen a hetedik évad fog ezzel zárulni.
Ezek lennének a főbb csapásirányok, minden karakterről nem emlékeztem meg, hiszen túl hosszú lenne velük a felsorolás. Az biztos, hogy bizonyos mellékszerplőkkel (például, Brienne és Podrick vagy éppen Varys) még biztosan találkozni fogunk, és tartogatnak meglepetést az ők cselekményszálaik is, de valamelyik főbb csapásirányba beágyazva.

Biztosan nem kapunk választ ennek az évadnak a végén sem egy csomó felmerülő kérdésre, és a rejtélyeket is tovább bogozzák majd a készítők, az egyelőre hivatalosan meg nem erősített hátralevő csonka évadokban. (amely a jelen állás szerint egy hét részes hetedik, és egy hat részes nyolcadik évadból állna).

Csak győzzük kivárni a végét…

got_screenshot_8,5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s