Trónok harca: „díszes termekben” zajló párbeszédek (6×03)

tumblr_o6wfmfA1k11r00543o3_r2_500

Ser Arthur Dayne: „And now it begins”.
Ned Stark: „No. Now it ends.”

got_s6_e3_1Ha hetek, hónapok múlva kellene felidézzem, hogy miről volt emlékezetes a hatodik évad harmadik része, gondolkodás nélkül Ned Starkék múltban játszódó párbaját mondanám, ami annyira magával ragadott, hogy többször is újranéztem. De arra, hogy miről beszélgetett Tommen a Főverébbel, vagy éppen Samwell Gillyvel, biztosan nem fogok pár hónap múlva emlékezni, hacsak a későbbi részekben nem lesz nagyobb jelentőségük ezeknek a dialógusoknak.

Az eheti rész inkább a karakterépítésről, egyes szereplők jellemének elmélyítéséről szólt. „A világ igazi történelme díszes termekben rejlő nagy párbeszédekben rejlik” – fogalmazta meg Tyrion, és mondhatni az epizód esszenciáját is ez adja, mert (nem éppen díszes termekben zajló) párbeszédekben mutatta meg, hogy mi is zajlik éppen Westeroson.

A rész első megnézése után még úgy gondoltam, hogy ez egy töltelék volt, amit továbbra is fenntartok, viszont az újranézéskor rájöttem: elég minden történt benne ahhoz, hogy elégedettek legyünk, még ha az a bizonyos visszaemlékezés hamarabb véget ért, mint ahogy azt szerettük volna. Töltelékrész volt, de a minőségi fajtából, aminek a végéről mondhatni elmaradt a már a sorozat védjegyévé avanzsált sokkolás.

got_s6_e3_2Amit egy kissé problémásnak érzek, az még mindig a túlságosan szerteágazó cselekményszál. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan mellékszálak, amik a végkifejlet szempontjából sehová sem vezetnek, és csak arra várnak, hogy elvarrják őket. Ezeket kellene egy kicsit „megsürgetni”, hogy ha már egyre világosabb, hogy a történet végéhez közeledünk, akkor legalább tényleg a fontos történések kifejtésén ügyködjön a sorozat, és ne kelljen azon pörögjünk, hogy egy mellékszálnak számító konfliktus mire is fog kimenni, vagy, hogy épp mi lehet a részek óta nem látott mellékkarakterekkel, akik közül egyesek „lezárása” szolgáltathatja a későbbi részek sokkhatásait.

got_s6_e3_3Ha látszólag lassan is haladt most előre a történet, mindenki megkapta a képernyőn azt az időt, ami járt neki: visszatért a mindenki kedvenc Sam-je és a már hozzá tartozó Szegfű névre hallgató falon túli lányanya: a Falról Óvárosba küldött kis csapat esetleges jövőjéről tudhatunk meg többet. Havas Jon visszatérését is árnyalták azzal, hogy a vörös papnőnek elmondta: nem emlékszik semmire a túlvilágról, a Davostól kapott tanácsok pedig új megvilágításba helyezik a karakter ezutáni motivációit. Itt érdemes megemlíteni azt a pluszt, ami Havas Jon haláláról kiderült (vagyis pontosabban nem derült ki). Az éjjeli őrség 998-ik parancsnokát alakító Kit Harrington az Entertaitment Weeklynek adott interjújában elmondta: mivel Havas nem látott semmit, ezért ráébredt arra, hogy mivel a halál után semmi sem várja, ezért a földi életben kell beteljesítenie mindent, és mivel megadatott az a lehetőség, hogy visszatérjen, ezért teljesen más irányt vesz az élete, és másfajta motivációk fogják vezérelni. Erre utal a rész végén hozott döntése is.

got_s6_e3_5A Tyriont alakító Peter Dinklage ismét tobzódott a szerepében, Varys módszereiről is megtudhatunk egyet s mást, továbbá Királyvárban egy erős szövetség és hálózat kialakulásának vagyunk tanúi, amelynek mozgatói a sok mindentől megfosztott és megalázott Lannister-ikrek, akik láthatóan végre szeretnék a saját kezükbe venni az irányítást, és megbosszulni minden fájdalmat és sérelmet, amiben részük volt. A gyerekkirály lelkivilágát és a Főveréb gondolkodásmódját is elmélyítik egy kicsit, amit egy kissé unalmas volt, mert ugyanazokat a sallangokat halljuk már három rész óta, ahelyett, hogy izgalmasabb fordulatokra használnák az amúgy is értékes játékidőt.

got_s6_e3_7Kaptunk Arya-ból is, aki hatalmas lépéseket tett a fejlődés útján, bár még mindig nem világos, hogy a történetszálak összefűzésénél milyen szerepe lesz. És látszólag Daenerys is szorult helyzetbe került, bár ígéretes dolgokat vetítettek előre a jövőjével kapcsolatosan. Ugyanakkor két rég nem látott karaktert is visszahoztak a készítők: Rickon Stark és Osha Ramsayhoz kerülése újabb izgalmakat vetít előre az északi történésekkel kapcsolatban, és már látjuk, hogy ebből minden lehet, csak éppen happy end nem.

got_s6_e3_8A rész végén mondhatni egyfajta elégtételt is kaphattunk, ami egy kicsi keserű szájízt is hagyhat bennünk, hiszen mint kiderült Jon megölését is észérvek és meggyőződés motiválták, és végül is mindenki amiatt halt meg, amiben hitt, és amit helyesnek vélt.

Itt tevődik fel az epizódban felvetett dilemma is: ki cselekszik helyesen, és meddig lehet elmenni azért amiben hisz valaki? Reméljük, hogy választ kapunk ezekre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s