Trónok harca: elkezdődött a hatodik évad

 

gameofthrones_s6_e1_10

A Trónok harca nézőinek időszámítása szerint közel egy éve, Westeroson pedig mindössze egyetlen éjszaka óta fekszik vérbe fagyva mindannyiunk kedvenc Jon Snowja.

Nagyon spoileres, személyes benyomásokkal tűzdelt évadnyitó-értékelő következik, amit azok figyelmébe ajánlok, akik már látták a részt.

Az, hogy a közkedvelt, egyik főszereplőként számon tartott karakter él-e vagy hal, most szinte mellékes, hiszen a hatodik évad első része – amellett, hogy visszaránt Westeros világába – a női karakterek erejéről és gyengeségéről szól. A vérbe fagyott Havas Jont pedig később is ráér feléleszteni. Amíg ez megtörténik – ahogy az első rész is bizonyította –, a közönségkedvenc fattyú éjjeliőrség-parancsnok nélkül is megy az élet tovább a Tűz és a Jég dala-sagában.

gameofthrones_s6_e1

Havas Jon ennél halottabb nem is lehetne. És pont emiatt nagyszerű ez a történet, hogy sosem az történik, amit a nézők várnának (na jó, Joffrey halála ez alól kivétel). Mint ahogy sok más sorozatnál, itt nem játszották el a készítők azt, hogy az évad végi cliffhangert valamilyen átlátszó, mindenki által remélt trükkel oldják fel. Havas Jont megölték, ő pedig nem tér magához ágyban, párnák közt, hogy majd az évad közepére jól helyrekalapálják. Halott, és ez látszólag így is marad egy ideig (ezt csak azért merem így kijelenteni, mert szerintem túl sok energia volt ebbe a karakterbe fektetve ahhoz, hogy csak így, egyszerű huszárvágással lenullázzák a történetszálát). A halála konfliktust szül, és szembeállítja a maroknyi szimpatikus Falon levő karaktert a népes, immár gyűlölt táborral. Hogy ebből ki jön ki győztesen, egyelőre rejtély, de legalább van amiért drukkolni.

gameofthrones_s6_e1_5

Sansa és Theon (naná, hogy túlélték a bástyáról leugrást, kérdés volt ez valakinek a forgatási híreket, színészi elszólásokat, interjúkat, promóciós anyagokat, előzeteseket látva?) az életükért menekülnek, Ramsay keresőcsapata és kutyái elől. Közben a fattyúból lett szadista Bolton-örökös a kedvenc játszópajtása meggyászolása után egy számára igen előnytelen helyzettel szembesül: ha nem szerzi vissza Sansát, akkor könnyen búcsút inthet annak, hogy igényt tartson a Bolton-ház címére, ezért küld keresőcsapatot a két meggyötört „játékszere” után. A kilátástalan üldözésben Theon elég ügyetlenül próbálja feláldozni magát, és menteni Sansa életét, azonban a Deus ex-machinaként berobbanó Brienne és Pod megmentik a napot és őket is. És itt érkeztünk el az első akciójelenethez, amiben a női erő diadalmaskodik, mellette pedig a két férfi mellékszereplőnek is megadódik a lehetőség a domborításra, hogy a törékeny Sansa-csapatot erősítsék ezek után. (Sansa történetszála egyébként a készítők ígérete szerint epikus lesz, Sansa pedig nagy szerepet fog kapni, emellett az őt alakító Sophie Turner elmondása szerint ebben az évadban biztosan nem nyírják ki az ő karakterét).

gameofthrones_s6_e1_7

A havas, rideg tájakról rögtön melegebb éghajlatra visznek minket a készítők: a cselekmények mondhatni középső helyszínén, Királyvárban a megtört Cersei és Jaime drámájába csöppenünk. Az emberi mivoltában az elmúlt évadban a meztelen sétával megalázott Cersei régenskirálynő számára megcsillan a halvány remény egy cseppnyi boldogságra, azonban a lehervadó mosoly előtt tudjuk, hogy az örömet ürömként árnyékolja be az egy szem lánya halálhírének érkezése. A kamaradrámaként elénk tárt cselekményben Cersei egy korábbi próféciával szembesül, miszerint idővel mindegyik gyermekét elveszíti (ne feledjük, hogy csak egy fiuk maradt), és ha a jóslat beteljesedik, akkor a tulajdon testvére fogja megölni őt (Jaime, vagy Tyrion?). Ikertestvére és egyben szerelme azonban arról próbálja megnyugtatni, hogy ők a legfontosabbak, és amit elvettek tőlük, azt kamatostul fogják visszavenni.

Innen egy rövid betekintést nyerünk a börtönbe, ahol a meggyötört Margaery, Tommen király felesége próbál érdeklődni bátyja, Loras állapota felől, teljesen sikertelenül (emlékszünk, ők azok, akiket fajtalankodásért és hamis tanúzásért Cersei után börtönbe vetett a Főverebet követő Hét Rendje, és egyelőre számukra is a gyónás és az ezt követő büntetés lehet a kiút a lehetetlen helyzetből). A mogorva septa után Margareryhez személyesen beköszönő Főveréb (aki a kollégám szerint kísértetiesen hasonlít Ferenc pápára) megpróbálja meggyőzni Margaeryt, hogy az egyetlen járható út a bűnök beismerése, de látszólag nem tud hatni a kétszer megözvegyült királynőre, akit a most a legkevésbé a férje érdekel.

gameofthrones_s6_e1_12

Az ötödik évad legunalmasabb és -félresikerültebb szálának tartott Dorne-i eseménysorozat folytatásában elég hamar beköszönt a váratlan fordulat, ami számos izgalmas lehetőséget vetít elő. Mint kiderül, a Mycellát megmérgező Ellaria és lányai, a Homokkígyók nem érik be annyival, hogy tovább éljenek Doran Martell uralkodó árnyékában, aki a békés megoldásokra és kompromisszumokra törekszik, hanem egyszerűen véget vetnek ennek az uralomnak. Orgyilkos módszerrel, villámgyorsan bánnak el Dorannal és hűséges testőrével, a Mycella halálhírét hozó küldöttet sem kímélve, amíg Obara és Nymeria a Királyvár partjainál gyászoló Trystane herceget is hűvösre teszik, megsemmisítve ezáltal a Martell-uralkodóházat, hogy feltételezhetően a továbbiakban átvéve az uralmat, a vendettájuk eszközeként használhassák fel Dorne népét. Mint tudjuk, bőven van mit megbosszulniuk, többek között a hőn szeretett Oberyn Martelljüket, akiről a merényletet megelőzően kedélyesen el is diskurálnak az uralkodóval. És tessék, ebben a történetszálban is a nők ereje mutatkozik meg, nem is akárhogy.

gameofthrones_s6_e1_6

Tyrion és Varys következik, és mondhatni, hogy ők szolgáltatják a rész első humorforrását a komor hangvételű visszazökkentő epizódban, amikor Tyrion a meereniek nyelvét meglehetősen rosszul beszélve félreérthetően fogalmaz, ami meglehetősen bizarr helyzetet eredményez. Tyrion és Varys élcelődése egy kis vidám színt visz a történetbe, hogy aztán megint komorrá váljon a hangvétel. Majdhogynem bizonyossá válik az is, hogy a Hárpia fiai nem véletlenül támadtak az előző szezonban Danyra és a felszabadított népére, hanem valaki által irányítottan próbálták derékba törni az amúgy is borotvaélen egyensúlyozó fiatal királynő uralmát, aki a sorozatrajongók szerint már rég Westeros felé kellene tartson, ahelyett, hogy belviszályokat számol fel és sárkányháton repül az újabb ellenség kezei közé.

Mielőtt azonban Dany sorsát megismerhetnénk, az őt már megszállottan imádó Jorah és a testőri szerep mellett az ágyas funkciót is betöltő Daario is feltűnik, amint a várost hátrahagyva, lóháton próbálják megtalálni a sárkányok anyját. Mint kiderül egy sárkány nyomait nagyon könnyű fellelni, ennek köszönhetően pedig ahhoz a helyszínhez is eljutnak, ahol az előző szezon végén Viharbanszületett Daeneryst lovashorda vette körbe, és a nyomként otthagyott gyűrű észrevétele sem jelent kihívást a sárkányok anyját viszonzás nélkül szerető Jorahnak.

gameofthrones_s6_e1_8

Daeneryst tömegben, rabszolgaként látjuk viszont, akire éppen két dothraki lovas nem éppen illő megjegyzéseket tesz. A khallal való találkozása érdekes helyzetet eredményez: egyrészt láthatjuk, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetben is mennyire meg tudja őrizni a méltóságát, másrészt ismét feleleveníthetünk néhány érdekes szokást a lóurak háza tájáról. Daenerys a titulusaival és a határozottságával semmilyen tiszteletet nem tud kiváltani, de amikor kiderül, hogy ő néhai Khal Drogo özvegye, rögtön fordul a kocka, hogy a vele való történések is más irányt vegyenek. Így ahelyett, hogy reményt kapna a hazatérésre, azzal szembesül, hogy elkerülhetetlen végzete van egy lóúr özvegyeként: a dothrakiak fővárosában levő templomban a többi özveggyel együtt kell leélnie az életét, amennyiben valaki nem siet sürgősen a segítségére.

gameofthrones_s6_e1_9

Rövid kitérőt teszünk Braavosba, ahol a szabályok megszegéséért a szeme világától megfosztott Arya új kihívásokkal szembesül: nem elég, hogy koldusként éli a mindennapjait, de a Fehér és Fekete Házban levő szintén fiatal ellenlábasa pokollá teszi az életét, azzal, hogy párbajra hívja, és a hátrányos helyzetet kihasználva visszakézből elveri őt. Ez nyilván a számos viszontagságon átesett Stark-lány próbatételeinek része, aminek a végén a remények szerint ő is arcváltó lehet.

Vissza a falra: Allister Thorne az Éjjeli Őrség újdonsült parancsnoka felajánlja a Havas Jon holttestével, a rémfarkassal és a Jonhoz hűséges éjjeli őrség tagjaival bezárkózott Stannis egykori jobbkezeként tevékenykedő Davosnak a szabad elvonulást, ő azonban nem él vele, gondolkodási időt kér. Közben Jonhoz hűséges feketeruhásoknak kifejti: hasonló esetekben nem lehet kegyelemre, csak megtorlásra számítani. Mindeközben Bánatos Eddet várják, aki segítségért indult el még az epizód elején, ugyanakkor a vörös papnőre is számítanak.

gameofthrones_s6_e1_2

És végül az a bizonyos sokkoló jelenet: a szobájában letörten, szomorúan üldögélő Melissandre-t láthatjuk, amint reménytelenül réved maga elé. A meztelenkedés, mint kiderül ez esetben nem öncélú: a karakter a ruhájával együtt az időnként vörösen felizzó nyakéktől is megszabadul, miközben egy fakó tükörben láthatjuk a papnő körvonalait. És innen a sokkoló képsorok: egy meggyötört öregasszonyt látunk a máskor határozott papnő helyén, és tudatosítjuk, hogy ez ő, a maga igazi valójában. Az életbe belefásult és a legyőzöttség, valamint a folyamatos kudarcok miatt kiábrándult öreganyó, aki elfáradt és pihenésre van szüksége. A bűbáj eltűnt, ez a reveláció pedig számos korábbi történést új megvilágításba helyez, és számos kérdést felvet. Honnan jön, ki ő, és mik a további tervei? Van még hatalma, vagy már a halálra készül? És ami a leglényegesebb: van-e jelentősége annak, hogy Jon holttestét meglátva kijelenti, hogy látta őt a lángokban Deresbe lovagolni.
Azt kell mondanom, hogy összességében megugrotta a bevezető részek szintjét a Trónok harca hatodik évadának első epizódja. Kaptunk akciót, rejtélyt, a sorozattól megszokott sokkot, ármánykodást és számos megválaszolásra váró kérdést.

Ezek után ki nézne egy, a Trónok harca világában játszódó új sorozatot, ami Melissandre múltjáról és jelenéről szólna? De most tényleg, ő az átvezető a régmúlt és a jelenlegi események között, mennyire izgalmas lenne kibontani az éveken, vagy akár évszázadokon átnyúló, sokat tapasztalt, a történelem élő részeként jelen levő karakterét?

Advertisements

One thought on “Trónok harca: elkezdődött a hatodik évad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s